Recipes for kitchen dummies


Hieronder zijn een aantal lekkere gerechtjes terug te vinden waarvoor je helemaal niet veel kookervaring nodig hebt en die ook niet al te veel tijd in beslag nemen. Ideaal voor een snelle en gezonde hap! 


Toast met warme geitenkaas


Een overheerlijk en eenvoudig te bereiden hapje geïnspireerd door de Portugese keuken.
- wit brood
- rolletje geitenkaas
- honing
- gecrushte cashewnoten
- verse basilicum

Snijd een witte boterham doormidden en beleg de rechterkant met sneetjes geitenkaas. Giet wat honing over de kaas en werk af met de gecrushte cashewnoten en een paar basilicumblaadjes. Leg de linkerkant van de boterham erop en laat een tiental minuten roosteren in de oven. Een welkome afwisseling in het lunchpakket!

 

Empanada met zuiderse groenten


Empanadas zijn heerlijke, gevulde pasteitjes en een alombekende Spaanse specialiteit. Ik besloot even te experimenteren en met kruimeldeeg aan de slag te gaan. De ingrediënten om de empanada op te vullen, zijn de volgende:
- 1 rode paprika
- half bakje champignons
- halve courgette
- rode pesto
- mozarella
- verse basilicum

Snijd de paprika, courgette en champignons in blokjes en bak gaar in wat olijfolie. Kruid af met peper en zout. Snijd het cirkelvormige kruimeldeeg doormidden en smeer in met wat rode pesto. Beleg met het groentenmengsel en werk af met schijfjes mozarella en verse blaadjes basilicum. Vouw de twee flappen nu dicht en plet de randjes tegen elkaar door groeven te maken met een vork. Na 35 minuten heb je een goudgele empanada die onmiddellijk een zuiderse sfeer in huis brengt. Serveer met een fris slaatje en je honger smelt als sneeuw voor de zon!

Courgettequiche met olijven

Restjes in de frigo, zonde om weg te smijten! Men trekt de koelkast open, aanschouwt het kleurenpalet van schimmels en besluit welke waren er nog eetbaar zijn. Wat vonden we deze week?
- 8 eenzame zwarte olijven
- een half bakje rucola
- een glas melk
- 2 eitjes
- een overschotje fetakaas
- een halve courgette

Het gerecht bij uitstek om al je restjes in kwijt te kunnen: Quiche! Tip van de dag: koop een aantal pakken blader-/kruimeldeeg op voorhand en vries deze in. Telkens wanneer je eetbare restjes in je frigo terugvindt, haal je het deeg uit de vriezer en heb je weer een hoop restafval uitgespaard.

Rol het ontdooide deeg uit in een rechthoekige, ingevette cakevorm. Beleg gevarieerd met courgette, rucola, fetakaas en olijven. Klop de eitjes los, kruid wat bij met peper, zout en basilicum en meng de melk hieronder. Giet dit mengsel geleidelijk over de groentjes. Vouw de flappen van het deeg mooi over elkaar zodat de quiche helemaal afgesloten is. 30 minuutjes in de oven (of zoals aangegeven op de verpakking) en klaar is kees! Het resultaat zie je hier...
Wat hebben we geleerd? Nooit iets eetbaars wegsmijten!

 

Komkommer/kokossoep


Ja hoor, een vieruurtje kan ook gezond zijn. Probeer deze maar eens uit! Een pittig soepje om alle smaakpapillen terug wakker te schudden. Wat heb je nodig?
- 2 komkommers
- half blik kokosmelk
- 2 sjalotten
- 2 tenen look
- gember, koriander
- koffielepel groene currypasta
- half blokje groentebouillon
- peper & zout

Snijd de komkommer in blokjes. Stoof de sjalotjes aan in wat olijfolie. Voeg de 2 tenen look en de komkommer toe en laat even sudderen. Giet het halve blik kokosmelk erbij en nadien ook een groot glas water (eventueel nog wat meer indien je graag dunne soep drinkt). Kruid af met peper en zout en schud maar eens goed met die potjes gember en koriander. Breng het geheel aan de kook. Wanneer de soep aan het borrelen is, mag je de bouillon toevoegen samen met de currypasta. Laat nu nog eventjes pruttelen op een laag vuur. Wanneer de smaak naar believen is, haal je de staafmixer naar boven om alles tot een glad geheel te mixen. Ziezo, schuif uw beentjes maar onder tafel en smullen maar!



Om af te sluiten een aantal kookkanjers die ik ontdekt heb op het internet en binnenkort zelf eens wil uitproberen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten